← Tillbaka till tidigare aktiviteter

Användbarhet i organisationer, mätbarhet och verktyg

Datum: 24 februari, 2011
Plats: Torget på KTH, Lindstedtvägen 3

Dessa tre ämnen diskuterades under torsdagens (24/2) träff. Vi delade in oss i tre diskussionsgrupper, tog för oss av fikat och sen diskuterade vi. När träffen började närma sig sitt slut samlades vi allihopa kring det stora bordet igen och varje grupp berättade kort vad de hade pratat om. Vi fick en hel del tips av varandra och en del av dessa kan du läsa i denna sammanfattning.

När det kom till att sälja in användbarhet i organisationer var det många som tyckte att det var svårt, speciellt när det finns så lite pengar att det bara räcker till utvecklarna, men det kom ändå upp en del bra argument som man kan använda sig av:

  • Visa något som alla förstår, t.ex. tidrapporteringssystemet och gör detta användbart
  • Ställ frågan “Varför tror ni att alla använder iPhone?” Låt de komma på själva att det förmodligen är någon som tänkt på gränssnittet vid utvecklingen av den.
  • Att mäta kan ge effekt
  • Få utvecklarna att tycka att användbarhet är viktigt

Boktips om att sälja in användbarhet i en organisation: Selling Usability

Det finns många svårigheter med att mäta användbarhet tyckte de som deltog i diskussionen. Det är både svårt att hitta mätetal och att veta om dessa kommer visa på sanningen. Mätetal kan lätt bli missvisande och om användarna inte upplever tjänsten/sidan som bättre så kommer de ändå bli missnöjda. Trots svårigheten med att mäta var alla överens om att det är viktigt och bra när man väl hittat rätt mätetal.

Boktips om att mäta användbarhet: Measuring User Experience

Bland verktyg så var det framförallt skissverktyg som diskuterades. Det var tydligt att alla hade sina egna favoriter. En del gillade penna, papper och post-it medan andra gillade Balsamiqe Mockups eller Visio. Många var överens om att olika verktyg är bra i olika lägen, t.ex. är Axure och Flash bättre för prototyper medan Keynote/Powerpoint kan funka om man behöver göra ändringar snabbt under möten och liknande. Problemet med att göra för detaljerade skisser för tidigt diskuterades också och därför gillade många att börja med penna och papper eller använda mallar som ser skissartade ut i sina skissverktyg.

Tips! Ladda ner en gratis 30-dagars testversion av Axure RP här.

Etiketter: