← Tillbaka till tidigare aktiviteter

World Usability Day

Datum: 13 november, 2014
Plats: ÅF, Frösundaleden 2

World Usability Day (WUD) är ett evenemang som arrangeras varje år den andra torsdagen i november i runt 40 länder över hela världen. Det är en dag med fokus på användbarhet, användarupplevelse och tillgänglighet för att öka medvetenheten om hur viktigt detta är. Det är ett tillfälle att mötas och diskutera hur vi kan arbeta för att förbättra situationen för såväl användare som organisationer i deras möten med IT-produkter.

Engagerande IT engagerar!

Bra IT engagerar! Både i användning och framtagning av dem. Vi vill uppnå båda sakerna i år. Därför har vi bjudit in ett antal inspirerande personer och företag som ska hjälpa oss att leda design-workshops. Som deltagare får du möjlighet att jobba med olika teman och själv lösa designproblem.

Vi börjar kvällen med ett antal blixttal som workshopledarna håller på temat UX och engagemang. Därefter kommer vi genomföra fem olika workshopar. Varje deltagare kommer att få delta i två av dem. Vilka får du veta när du registrerar dig men det är bra om du har tänkt igenom vilka du skulle vilja gå på eftersom det kommer finnas visst valutrymme.

Tider

17.00-17.30 Registrering (inkl. anmälan till workshoparna)
17.30-17.40 Introduktion
17.40-18.10 Blixttal
18.10-18.40 Paus med wraps och dryck
18.40-19.40 Workshop session 1
19.40-20.00 Paus
20.00-21.00 Workshop session 2

Blixttal

Erik Markensten, Antrop: UX hjärta Engagemang

Jonas Söderström, inUse: Världens första intranät, gorillamodellen och varför
vi fortfarande mejlar dokument till varandra

Mårten Angner, Whiteport: Omedelbart visuellt UX-ledarskap

Johan Öbrink, iTeam: Engagement driving UX

Martin Christensen, Crisp: Vad innebär samarbete?

Jonas Söderström & Annika Sundqvist, inUse: Effektstyrning

Hur man kommunicerar användargrupper och mål, och prioriterar sina insatser för maximal effekt och nytta för organisation och användare.

Jonas är UX strateg, har skrivit boken ”Jävla skitsystem” och är omåttligt populär i Norge. Annika är säljande projektledare som vill göra världen lite bättre med design. På inUse gör vi vardagen enklare och roligare för alla. Vi är en digital byrå som gör allt från intranät och komplexa system till webb, appar och utveckling av nya innovativa digitala produkter och tjänster.

Erik Markensten & Sofia Karlsson, Antrop: Bygga en upplevelsekarta

Efter en kort introduktion till kundresekartor och upplevelsekartor som verktyg får ni öva på grunderna i att bygga upp en upplevelsekarta för en existerande tjänst. Målsättningen med workshopen är att ni efteråt ska känna till vad en upplevelsekarta är, när den kan användas och grunderna för hur man bygger upp den.

Erik och Sofia är båda seniora tjänstedesigners på Antrop. Antrop är en strategisk designbyrå som
hjälper kunder att skapa framgångsrika produkter och tjänster.

Mårten Angner, Whiteport: Omedelbar whiteboard prototyping & storyboarding

Kraftfulla tekniker för att snabbt skissa på scenarios och storyboards för att skapa konstruktiv dialog inom ett team och med intressenter, samtidigt med fokus på att skapa bra gränssnitt.

Mårten är interaktionsdesigner och entreprenör sedan 17 års ålder. Driver den virtuella digitalbyrån Whiteport och utvecklar och utbildar i nya effektiva metoder för att ta fram interaktiva produkter och tjänster. Mårten har till dags dato utbildat närmare 1600 personer i interaktiv skissteknik.

Martin Christensen, Crisp: Lär dig om Design Studio

Hur engagerar du dina medarbetare i designarbetet? Jo, du bjuder in dem till en Design Studio! Där får allas designidéer komma fram på bordet i en smart struktur som främjar samarbete och hindrar design-by-committee. Dessutom får alla en förståelse för att design inte är så himla enkelt som man kunde tro.

Martin är lean/agile UX konsult på Crisp och driver konferensen UXopen.se.

Johan Öbrink, iTeam: Att skapa information utifrån inget

Det finns många situationer när vi människor befinner oss i någon form av väntesituation t.ex. på akuten eller vid tågförseningar. Är det då möjligt att förbättra tjänsteupplevelsen genom att utifrån ofullständig information ge konsumenten större beslutsmöjlighet?

Johan är teknisk creative director på iTeam där han bland annat jobbar som mentor åt utvecklingsteam och på kvällarna bygger han helikoptrar som kraschar och har löst frågan om det var hönan eller ägget som kom först.

Alla-loggor-2014

Fakta

När:       Torsdag 13 november, kl. 17.30-ca 21.00

Mat:       inUse bjuder på en matig wrap samt kaffe/te/dryck

Plats:     ÅF, Frösundaleden 2

Med SLT-bana till Odenplan och sedan buss 515 mot Sundbyberg, stig av vid Kolonnvägen, ca 150 meters promenad. Eller med pendeltåg 36 mot Märsta, stig av vid Solna station. Promenad på cirka 500 meter.

Med Uber: Om du är ny Uber-kund kan du ange koden wud2014 och få 200 kr rabatt. Gör så här: 1) Ladda ned Uber-appen. 2) Skriv in koden wud2014 när du registrerar ditt konto. 3) Du är nu redo att åka!

Andras arrangemang

Stockholm, Språkkonsulterna, T-baneaktion om språk och användbarhet

Vi står i Kista och delar ut begripliga och välskrivna felmeddelanden till människor på väg till jobbet. Syftet är att väcka frågan om användbarhet och kanske väcka insikten att språket är en del av gränssnittet och behöver ha hög användbarhet för att ge nöjda användare.

Vi står vid Kista t-bana och Helenelunds pendeltågstation kl. 07.30-08.30.

Stockholm, Användarforum, frukostseminarium om digital arbetsmiljö

Tid: Den 13 november kl. 08:30-09:30. Frukost serveras från kl. 08:00.
Plats: Vinnova, Mäster Samuelsgatan 56, Stockholm. Karta.
Målgrupp: Fackförbund, arbetsgivare, arbetsgivarorganisationer, arbetsmiljöansvariga, skyddsombud, it-utvecklare, myndigheter.

Arbetsmiljöarbete har pågått länge och det finns väl utvecklade metoder och forskning kring arbete vid skärm och tangentbord. Däremot har vi inte kommit lika långt vad gäller de mjuka delarna av vår digitala arbetsmiljö. Seminariet ger en snabb inblick i aktuella undersökningar, erfarenheter från utveckling av system tillsammans med användare, befintligt regelverks relevans för it-system samt tankar om hur vi möter framtiden.

08:00 Frukost och mingel

08:30 Pust sett som experiment: Fokus på  användare eller fokus på teknik? Sigrun Tallungs

08:45 IT och digital arbetsmiljö – Visions medlemsundersökning 2014. Carola Löfstrand, Vision

09:00 Befintligt regelverk och framåtblickande om digital arbetsmiljö. Tomas Rosenblad, Arbetsmiljöverket

09:15-09:30 Diskussion om digital arbetsmiljö ledd av Mikael von Otter, IT&Telekomföretagen

Anmälan och mer info hittar du här.

Stockholm, Sveriges Tekniska forskningsinstitut, frukostseminarium

RISE Research Institutes of Sweden arbetar på många sätt med user experience och mänskliga upplevelser. För att berätta mer bjuder vi in till ett kostnadsfritt frukostseminarium under world usability day. Vi kommer berätta om tre projekt:

– Cykelbanor som engagerar, Viveca Wallqvist, PhD, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

– Säkra läkemedelsförpackningar, Sandra Pousette, Projektledare, Innventia

– Persuasive Technologies for impossible and improbable interactions, Nigel Papworth, Sr Interaction Designer, Interactive Institute Swedish ICT

Datum: Torsdag den 13 november 2014
Tid: 08:00-10:00
Plats: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Drottning Kristinas Väg 45, KTH Campus, Stockholm
Arrangör: RISE – SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Innventia och Swedish ICT

Kontakt: petra.sommarlund@sp.se

Anmälan och info: http://www.bwz.se/sp/b.aspx?vi=22&vid=25014&ucrc=80CD4E75

Stockholm, Användarforum, eDesign: med användaren i centrum

På eftermiddagen den 13 november anordnar Användningsforum ett seminarium om att utforma it-tjänster för användare. Seminariet ger exempel på vägval och strategier för myndigheter och näringsliv såväl som inblickar i användares mönster och vanor. Titta in på väg hem från jobbet!

surfplatta på bord och hand

CC BY 2.0 av Robert Scoble

Tid: Den 13 november kl. 16:25-17:45. Mingel från 17:45.
Plats: Vinnova, Mäster Samuelsgatan 56, Stockholm. Karta.
Målgrupp: Du som har ett strategiskt intresse för frågor om digitalisering, it- och webbtjänster för kunder och medborgare och du som arbetar i verksamhet som ska förändras till att bli mer användartillvänd.

Användbarhet blir mer och mer centralt i utformningen av it-baserade tjänster. Det finns en mängd metoder för att försäkra sig om att uppnå användbarhet. Här berättar företrädare från myndigheter och näringsliv om deras arbete för att förstå användare och utforma tjänster utifrån den förståelsen.

16:25 Intro och välkomnande. Moderator Eva-Karin Anderman, Svid och Erik Borälv, ordförande i Användningsforum 

16:30 Hur designprinciperna för offentliga digitala tjänster stödjer arbetet med Uppsala kommuns nya webb. Sofia Lindström, Uppsala kommun

16:45 Att få med kunderna på resan – design av digitala tjänster. Gunilla Dyrhage, Försäkringskassan

17:00 Äldre personers ikt-användning. Ann-Charlotte Kornblad, Ericsson ConsumerLab 

17:15 Tillgänglighet – it-användning för alla. Hans von Axelson, Myndigheten för delaktighet

17:30-17:45 Dialog mellan talarna och publiken: finns gemensamma intressen och tillvägagångssätt hos olika aktörer? Under ledning av Eva-Karin Anderman, Svid

17:45 Mingel och snittar

Anmälan och mer info här.

Göteborg, Chalmers, Avdelning Design & Human Factors

Som vanligt firar vi med en samling intressanta föredrag på temat Usability i dess vidaste tanke. Föredragen är 17.30-19.30 i VDL (Virtual Development Laboratory) på Chalmers, Johanneberg.

Årets globala tema är “ Engagement” och vi ska försöka ge er engagerande presentationer. Presentationer som är klara hitintills är:

Bike-Sharing & Engagement: Looking into the Story of Growing Success of Gothenburg’s Styr & Ställ from the User’s Perspective
Alexandros Nikitas, Chalmers

Involving the customer in B2B (Business two Business) service co-creation
Lars Almefelt, Chalmers

Children´s engagement in design of safety systems in cars
Anna-Lisa Osvalder, Chalmers

Alter the Wheelchair – Achieving Social Inclusion in Developing Countries Through User Centered Design
Erik Ohlson, Chalmers

Under pausen kommer fika att serveras till självkostnadspris, och det kommer som vanlig att vara stora möjligheter till mingel under pausen och efter alla föredragen.

Det slutliga programmet kommer att skickas ut i början av november.

Varmt välkomna önskar Design & Human Factors genom Oskar Rexfelt och Lars-Ola Bligård

Karlstad: Usable Privacy for the Web

Julio Angulo, PhD student Karlstad University

Julio Angulo, PhD candidate at KAU (Karlstad University), working on usable privacy, i.e. usability questions pertaining to privacy and security functions of internet services, is just back from four months as an internship at Google Zürich and will speak about KAU and Google research on usable privacy in cloud services.

We will meet at the town library around 4 pm. The presentation start 16:15 and will last for 40 minutes after which questions and opinions can be voiced. Thereupon we decide for a pub for in-depth discussions and possibly some beverage.

Information about the event can be obtained from Professor John Sören Pettersson, john_soren.pettersson@kau.se

Känner du till andra WUD-aktiviteter?

Hör i så fall av dig till wud2015@stimdi.se.

Etiketter: ,